In een veilige omgeving met een leuke groep mensen aan jezelf kunnen werken, dat is het doel van Kung Fu Deventer. Wij beoefenen een traditionele Chinese vechtkunst afkomstig uit Zuid China. Op deze pagina vind je praktische informatie over lessen en de stijl van kung fu welke wij beoefenen. Meer informatie over gratis proeflessen vind je hier!
Lestijden
We geven tweemaal in de week les, maandagavond van 19:00-20:30 en woensdagavond van 19:00-20:30. Op donderdag is er de mogelijkheid om vrij te trainen van 19:00 tot 20:00. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en op loopafstand van het Deventer NS station. Er zijn geen trainingen tijdens de schoolvakanties. Van leerlingen wordt verwacht dat ze op beide avonden aanwezig zijn.
Wij hebben geen aparte leeftijdsgroepen. Iedereen is welkom, ook jeugdige geïnteresseerden. Van leerlingen wordt verwacht dat ze tijdens de les zelfstandig kunnen oefenen.
Het lesgeld bedraagt €47,50 per maand en wordt vooraf per machtiging voldaan. Indien meerdere personen uit hetzelfde huishouden voor het volle tarief in aanmerking komen krijgen zij 50% korting. Wij accepteren organisaties als Rechtop en andere vormen van sportstimulatie.
Het inschrijfgeld bedraagt €30,-. Hiervoor ontvangt de leerling een t-shirt, sjerp en de uitgebreide studentenhandleiding met daarin aanvullende informatie op de praktische lessen. Daaronder onder meer geschiedenis, Chinese woorden en meer informatie over de leerstof.
Een videografische impressie van de lessen bij Kung Fu Deventer.
Hung Kuen
Hung Kuen is een van de belangrijkste kung fu systemen uit het zuiden van China. Van delen uit het Hung Kuen zoals we het vandaag beoefenen wordt gezegd dat ze rechtstreeks uit de zuidelijke Shaolin tempel (foto hierboven) stammen. De technieken zijn gebaseerd op de bewegingen van de vijf dieren (draak, tijger, kraanvogel, slang en luipaard) en de 5 elementen (metaal, hout, aarde, water en vuur). Een van de drie hoofd vormen genaamd de Tijger & Kraanvogel Vorm is erg bekend in China. Door zijn bekendheid word er soms gerefereerd naar de stijl als de Tijger & Kraanvogel School.
Het gehele curriculum van Hung Kuen kan doorlopen worden in vijf tot tien jaar. Het is een zogenaamde externe stijl; in het begin kenmerken die zich door uitdagende trainingen die erop gericht zijn het lichaam fysiek en martiaal te trainen.
Naar gelang men zich door het curriculum beweegt veranderd de focus zich steeds meer op het interne. De trainingen zijn minder fysiek en de focus komt meer te liggen op de ontwikkeling van interne kracht en gezondheid van de beoefenaar.
Wong Fei Hung (1847-1924) wordt algemeen als de grondlegger gezien van het moderne Hung Kuen. Hij leefde in de stad Foshan, provincie Guangdong. Daar bezat hij een kliniek genaamd Po Chi Lam waar de traditionele Chinese geneeswijze dit da werd beoefend. Het was gebruikelijk dat kung fu meesters in die tijd dergelijke klinieken bezaten aangezien dit da en kung fu hand in hand gingen. Zijn voornaamste leerling Lam Sai Wing bracht het Hung Kuen uiteindelijk naar Hong Kong waar het in volle bloei kwam.
Alhoewel op de eerste plaats een vechtkunst gaan de voordelen van het beoefenen ver voorbij je slechts te kunnen verdedigen. De traditionele training bevat conditionering en krachttraining (lin gung) die zowel het lichaam sterken als de student mentaal vormgeven.
In mei 2019 reisde een groep van Kung Fu Deventer af naar Hongkong voor een trainingsstage.
Dat vele beroemde Hung Kuen grootmeesters een hoge leeftijd bereikten in goede gezondheid zet kracht bij aan het voorgaande.
Hung Kuen beoefenaren staan bekend om hun discipline en harde training welke over langere tijd een gezond zelfvertrouwen opbouwt en het besef sterkt dat iemand alles bereiken kan, zolang hij maar bereid is er hard voor te werken. "Kung fu" betekend een vaardigheid tot in de puntjes beheersen door er hard voor te hebben gewerkt. Kung fu doe je niet, dat heb je (bereikt door hard trainen).
Ondanks dat de training intensief is, vooral in de begin stadia, is de training goed te doen voor de gemiddelde persoon. Elke student traint op zijn/haar eigen niveau en boekt vooruitgang op zijn/haar eigen tempo. Omdat er in de school geen compititie element is kan iedereen zich veilig voelen binnen zijn eigen mogelijkheden. Op den duur kan een leerling die daarvoor interesse heeft, meedoen aan wedstrijden welke landelijk of op Europees nivo worden georganiseerd.
Interne training (ook wel bekend als qigong) is een belangrijk onderdeel van Hung Kuen en komt terug op alle nivo's van de training. Het bereikt zijn hoogtepunt in de hoogste vorm Tit Sin Kuen (IJzeren Draad Vorm). Deze vorm bevat zowel harde als zachte kracht en is in Hong Kong bekend vanwege het goede effect op de gezondheid van de beoefenaar.
De Drie Schatten
De zogenaamde vormen zijn vaste gevechtslopen waarin de techniek van de stijl opgeslagen ligt. Wij trainen zowel ongewapende als gewapende vormen, alswel vormen met meerdere personen. De Drie Schatten zijn de basis van het Hung Kuen.
Gung Gee Fook Fu Kuen
De naam kan vertaald worden als "Tem de Tijger in het Karakter I Patroon".
Van Gung Gee Fook Fu Kuen wordt gezegd dat het de oudste vorm is in het Hung Kuen Kung Fu. Delen zouden nog hun oorsprong hebben in de Zuidelijke Siulam (Kantonees voor Shaolin) tempel. Het is gebruikelijk in Hung Kuen dat de student deze vorm als eerste van de 3 schatten leert. De tijger in jezelf temmen is een Boeddhistische term. Om de gehele vorm met kracht en technisch correct te kunnen uitvoeren moet je jezelf zeker temmen! Het leert de student stevige standen, ontwikkeling van de basis en bevat vele vechtapplikaties door de student te ontdekken. Het patroon volgt het Chinese karakter I op de grond wat de rest van de naam verklaart.
Leraar Jeroen Kloppenburg voert de Tijger en Kraanvogel Dubbel Vorm uit.
Fu Hok Seung Ying Kuen
De naam kan vertaald worden als "Tijger en Kraanvogel Dubbel Vorm".
Fu Hok Seung Ying Kuen is de bekendste vorm van het Hung Kuen. De vorm is zo beroemd dat soms de stijl wordt aangeduid als de Tijger & Kraanvogel stijl. De vorm is vormgegeven door Wong Fei Hung en is gepopulariseerd door zijn leerling Lam Sai Wing. De vorm leert de student de moed en kracht van de tijger aangevuld met de snelheid en precisie van de kraanvogel. Het bevat veel praktische vechtapplikaties evenals een verdieping in de verschillende manieren van krachtgeneratie die geïntroduceerd werden in de eerste schat.
Tit Sin Kuen
De naam kan vertaald worden als "IJzeren Draad Vorm".
Dit is de hoogste vorm in het Hung Keun en neemt de student mee in het interne aspect van de stijl. De vorm bestaat geheel uit zogenaamde draak bewegingen en bevat geluiden, ingewikkelde ademhaling en bewegingen om de interne kracht te cultiveren en circuleren.